فهرست محتوا
Toggleآسانسور ها سازه های بسیار حساس و پیچیده مکانیکی الکترونیکی هستند. نگهداری از آسانسور ها و همچنین نصب و تعمیرات آنها نیازمند دانش و تجربه بالایی می باشد. سازوکار حرکتی آسانسور به صورتی است که قطعات الکترونیکی آسانسور به پردازش و ارسال فرمان های مورد نیاز برای حرکت و یا توقف می پردازد و قطعات مکانیکی آن موجب حرکت و انتقال نیرو می شوند.
درایو آسانسور یکی از قطعات الکترومکانیکی بسیار مهم در آسانسور بوده که تاثیر آن در بهبود عملکرد آسانسور غیر قابل انکار می باشد. با توجه به تنوع قطعات و امکانات مختلف در هر سیستم و قطعه آسانسور، نگهداری بهینه و افزایش عمر مفید آن میتواند منجر به کاهش هزینههای تعمیر و استهلاک و همچنین افزایش عمر سازه آسانسوری شود.
درایو آسانسور چیست؟
درایو آسانسور یکی از قطعات بسیار مهم در کارکرد آسانسور می باشد همچنین ارتباط درایو با تابلو فرمان تاثیر حیاتی بر کارکرد کلی سیستم آسانسور می گذارد. از جمله قطعات اصلی برد آسانسور درایو آن می باشد.
تابلو فرمان آسانسور به عنوان قلب آسانسور شناخته می شود و درایو آسانسور قطعه تاثیر بسیار زیادی بر عملکرد کلی آسانسور دارد
درایو آسانسور، قسمتی از برد فرمان آسانسور یا همان جعبه فرمان آسانسور است.درایو برای کنترل و تنظیم دور موتور آسانسور (الکتروموتور) مورد استفاده قرار می گیرد.
معمولا تابلو فرمان آسانسور به عنوان قلب آسانسور شناخته میشود و درایو به عنوان شاه رگ های آن شناخته می شود. به دلیل اهمیت بسیار زیاد درایو آسانسور، لیت قطعه از قطعات تاثیرگذار برد فرمان به حساب میآید.
عملکرد درایو به منظور کنترل دور موتور آسانسور تعبیه شده است و در واقع کنترل کننده عملکرد موتور و تنظیم سرعت چرخش و شتاب آن است.
کارکرد درایو آسانسور
اکثر مواقع در هنگام سوار شدن مسافران به درون کابین آسانسور متوجه تکان های کوچک و گاها شدیدی می شوند این تکان های ریزی و شدید که احساس می شود موجب ترس ، نگرانی و اضطراب مسافران درون کابین از سقوط آسانسور می شود و حالت نامطلوبی برای مسافران درون آسانسور ایجاد میکند.
معمولا این تکان ها در هنگام شروع حرکت آسانسور و توقف آن بیشتر از مواقع دیگر احساس می شود و کابین را به لرزه در می آورد که بازخورد خوبی از کیفیت و اطمینان به آسانسور به افراد را نمی دهد.
برای حل مشکل تکان هایی که در هنگام حرکت و توقف آسانسور رخ می دهد استفاده از درایو آسانسور بسیار حیاتی و ضروری می باشد. در دهه های اخیر در آسانسور هایی تک سرعته که فقط دارای یک سیم پیچ به دور موتور خود هستند از درایو بهره می برند و جلوی تکان ها و لرزه های وحشتناک کابین آسانسور را می گیرند.
شما می توانید بر روی انواع مدل های آسانسور، درایو را نصب کنید و از آن بهره ببرید. علاوه بر تکان هایی که در زمان توقف و استارت حرکت کابین رخ می دهد با نصب درایو می توانید جلوی لرزه های هنگام حرکت آسانسور را نیز بگیرید و آرامش و حس امنیت را به مسافران آسانسور القا کنید.
در اینورتر های دو سرعته یا همان درایو ها دو سرعته موتور آسانسور با قدرت گرفتن از و بهره مندی محدودی از فشار از سمت درایو می تواند به آسانی از دور گرفتن ناگهانی جلوگیری کند و در هنگام حرکت و یا ایستادن در طبقه مورد نظر به آرامی حرکت یا ایست کند.
همین مورد منجر به کم شدن تکانهای شدید به هنگام حرکت اتاقک شده است که در بالا نیز به آنها اشاره شد.
کنترل سرعت آسانسور با استفاده از اینورتر
درایو آسانسور کنترل کننده دور موتور گیربکس آسانسور نیز می باشد به همین خاطر درایو آسانسور به عنوان کنترل کننده دور موتور آسانسور نیز شناخته می شود.
اگر بخواهیم بیشتر در مورد درایو بگوییم این قطعه وظیفه برقراری تعادل کابین آسانسور با استفاده از تنظیم سرعت و کنترل دور موتور گیربکس آن به هنگام حرکت را دارد و مانع ایجاد تکان های ناگهانی و به هم خوردن تنظیمات جابجایی و سرعت می شود.
این عملکرد کلیات فرکانس و ولتاژ را با استفاده از تبدیل برق شبکه به ولتاژ DC و سپس تبدیل آن به ولتاژ AC انجام می دهد.
این تبدیل فرکانس های مختلف و ولتاژ های متفاوت توسط درایو آسانسور سبب افزایش ثبات سرعت دور موتور و همچنین کم شده لرزش ها می شود. به همین خاطر کابین آسانسور هنگام ایستادن و حرکت به نرمی و آرامی حرکت کرده و هیچگونه لرزشی در هنگام حرکت آسانسور از طبقه ای به طبقه دیگر احساس نمی شود.
انواع مدل درایو آسانسور (اینورتر آسانسور)
درایو آسانسور انواع بسیار مختلفی دارد که برای مثال می توان به درایو تابلو کنترل کننده درایو دار، درایو تابلو فرمان دو سرعته و درایو VVVF (تری وی اف) یا همان درایو تک سرعته اشاره کرد.
درایو VVVF یا همان درایو تک سرعته : این مدل از درایو در تابلو فرمان باعث نرمی حرکت کابین می شود. در اصل نرمی حرکت آسانسور باعث حفظ آرامش کاربران و استفاده کننده گان از آسانسور می شود.
درایو آسانسور تک سرعته (VVVF) با قرار گیری میان برق شهری و موتور سه فاز آسانسور این دو را کنترل کرده و سپس با استفاده از توان الکتریکی خود ولتاژ را به صورت مناسب از طریق برق شهری به موتور آسانسور می رساند.
این تنظیمات انجام شده و کنترل برق توسط درایو، به حرکت نرم کابین آسانسور در میان طبقات کمک می کند و شدت تغییرات سرعت و تکان های آن را به حداقل می رساند
درایو تابلو فرمان دو سرعته :
از این مدل در آسانسور هایی که دارای دو سوئیچ به دور موتور هستند به اصطلاح آسانسور های دو سرعته استفاده می شود. استفاده از درایو تابلو فرمان دو سرعته در آسانسور ها باعث به حداقل رسیدن تکان های اتاقک آسانسور می شود.
در درایو تابلو فرمان دو سرعته از دو سرعت تند و کند استفاده می شود که اگر مدیریت نشود ممکن است باعث نارضایتی استفاده کنندگان از آسانسور شود و احساس ناامنی به مسافران دهد.
کنترل این دو سرعت ها ( تند و کند )در هنگام تغییر سرعت آسانسور با استفاده از یک موتور گیربکس دار انجام می شود و دور موتور آن را در زمان تغییر سرعت کنترل می کند.
تابلو کنترل کننده درایو دار :
استفاده از این نوع درایو ها در ساختمان های بزرگ تجاری و مسکونی بسیار مشهود است.
هنگام استفاده از این نوع فناوری در زمان حرکت آسانسور اصلا متوجه حرکت آسانسور نمی شوید و تنها هنگام ایستادن آسانسور ممکن است به دلیل باز شدن درب های آن کمی تکان داشته باشد و متوجه ایستادن آسانسور شوید ولی به صورت کلی هیچ تکان و لرزه ای در این مدل وجود ندارد.
همانطور که گفته شد استفاده از درایو آسانسور در این مدل دستگاه ها به دلیل تغییر سرعت اندک بالاترین کارایی را در هنگام شروع به حرکت و ایستادن به شما می دهد .
انتخاب بهترین نوع درایو آسانسور در سال های اخیر به دلیل وجود جنس های تقلبی و چینی بی کیفیت در بازار تبدیل به چالشی برای افراد شده است. شرکت ام بی آکرولیفت تولید کننده انواع درایو می باشد که با تجربه ای چندین ساله در این حوزه فعالیت می کند .
این شرکت درایو های خود را با استفاده از استاندارد های روز دنیا ساخته و به بازار عرضه می نمایید. شما می توانید با کلیک از فروشگاه این وب سایت دیدن فرمایید.
انواع موتور ها در استفاده از درایو ها
درایو در کنترل دور موتور آسانسور نقش بسیار مهمی دارد. از آنجایی که این قطعه در ارتباط مستقیم با موتور آسانسور است در کارکرد موتور آسانسور تاثیر بسزایی دارد و از دو مدل گیربکس دار و گیرلس در آنها استفاده می شود.
موتور گیربکس دار:
موتور گیربکسدار، شکل رایجی از موتورها است که در اکثر آسانسورها استفاده میشود. این مدل موتورها دارای قدمت بیشتری نسبت به موتور گیرلس دار هستند. در مورد درایوهای مخصوص گیربکس دار تلاش شده است تا کنترل دور موتور به صورت آرام تری انجام شود تا حرکت کابین در هنگام توقف و عبور از طبقات نرم تر باشد.
موتور گیرلس یک نوع موتور است که از فناوری جدیدتری استفاده میکند و نسبت به موتورهای گیربکس دار قدمت کمتری را دارد. این موتورها معمولا با نام موتورهای مغناطیس دائم شناخته میشوند و گشتاور بالاتری دارند که به تعداد قطبهای آن مربوط میشود.
یکی از ویژگیهای بارز این موتورها این است که نیازی به گیربکس موتور ندارند و به وسیله کنترل درایو آسانسور قادر به حرکت بدون ارتعاشات و لرزه هستند. به همین خاطر، حرکت آسانسور با استفاده از موتور گیرلس بسیار بهتر از موتور گیربکس دار است.
مزیت های استفاده از درایو آسانسور یا اینورتر
استفاده از درایو آسانسور دارای تاثیرات مثبت متعددی است. درایو آسانسور باعث کاهش تکانها و ضربههای شدید به اتاقک در حال حرکت می شود و آرامش را در هنگام حمل و نقل مسافران فراهم می کند. همچنین استفاده از درایو آسانسور موجب کاهش تکان های اضافی کابین به هنگام ایستادن و حرکت می شود.
درایو آسانسور همچنین کنترل دور موتور را به خوبی انجام میدهد، که موجب جلوگیری از داغ شدن موتور و کاهش استهلاک آن میشود. استفاده از درایو آسانسور همچنین باعث کاهش مصرف انرژی برق، تعمیرات و سرویس کاری میگردد و در نتیجه این عمل برای حفظ کیفیت دستگاه آسانسور بسیار موثر می باشد.
همچنین استفاده از درایو آسانسور منجر به کاهش صدای آسانسور در حین کار و حرکت میشود و به واسطه استفاده از کنتاکتورهای کوچکتر، جریان برق مصرفی متعادل میشود و آلودگی صوتی جلوگیری میشود.
علاوه بر این، درایو آسانسور به تنهایی تهویه هوای کابین را تأمین میکند نیازی به تابلو فرمان VVVF و تک سرعته نیست و جابه جایی بین طبقات را بسیار نرم و آرام انجام میدهد به طوری که توقف در ایستگاهها به چشم نمی آید.
استفاده از درایو آسانسور های قدیمی
از واجبات سیستم های جدید می توان به استفاده از درایو آسانسور اشاره کرد زیرا که بدون استفاده از درایو خبری از کنترل بهینه ولتاژ تنظیم کننده سرعت موتور و… نیست و نمی توان انتظار کیفیت مطلوب از دستگاه را داشت.
حرکت آرام و نرم آسانسور در طبقات نتیجه بسیار مهم نصب درایو آسانسور می باشد.
با نصب درایو بر روی تابلو فرمان آسانسور های قدیمی، میتوان از آن بهرهبرداری مجدد کرد و لرزش های حرکتی آن را تنظیم کرد. در این حالت، آسانسور دو سرعته قدیمی به یک آسانسور سه سرعته تبدیل میشود و کیفیت و سرعت حرکت آن بهبود بخشیده می شود.
بهترین درایو آسانسور
از چندین روش می توان بهترین نوع درایو را تشخیص داد یکی از نکاتی که در صدر این عوامل قرار دارد صرفه جویی در مصرف برق و انرژی است عوامل دیگری همانند اماکن نصب بر روی موتور های آسنکرون و یا سنکرون یا میزان نرمی حرکت آسانسور نیز تاثیر بسیار زیادی در انتخاب بهترین نوع درایو آسانسور دارد.
علاوه بر موارد گفته شده موتور مورد استفاده نیز در بهبود عملکرد و کیفیت حرکت آسانسور تاثیر بسیار زیادی دارد و لرزش و استهلاک را به مقدار زیادی کاهش می دهد
نتیجه گیری
کنترلکننده و تنظیمکننده سرعت آسانسور، یا همان درایو آسانسور با بهبود عملکرد حرکت آسانسور باعث حرکت و جا به جایی نرم آن میان طبقات می شود. علاوه بر این، این درایو با کاهش تغییرات سرعتی، بهبود کیفیت حملونقل مسافران را فراهم میکند و میزان مصرف برق و انرژی را کاهش داده و در نهایت باعث کاهش استهلاک موتور آسانسور میشود.
ما نیز در این مقاله به بررسی انواع درایو پرداختیم و انواع مختلف آن ، مزایا و معایب را برای شما شرح دادیم ممنون از همراهی شما.